Marroc Escalada a Todra

ESCALADA A TODRA

 

RECORDS D’UN VIATGE D’ESCALADA A LES GORGES DE TODRA, AL MARROC

Avui ha sortit un magnific dia, dels que son pocs freqüents al pic de l’hivern a Arnes, però que quan surten s’han d’aprofitar. I a més d’aprofitar-lo gaudint de les bones temperatures, l’hem gaudit amb els records dels bons moments, coses de l’edat.

Al Marroc hi ha un molt bon lloc per anar a escalar, les Gorges de Todra. També ho trobarem escrit com a Toldra, Toudgha y Todgha. Com que l’escriptura àrab no te una concordança lletra a lletra o més bé, só a só amb la nostra, freqüentment paraules provinents de l’àrab les podem trobar escrites de diferents maneres. Jo em quedo amb la primera que és més curta.

Natros varem anar a principis de novembre del 2017 a fer una visita. Ja havíem estat en el 2004 i pensàvem que pel nostre nivell ja ho teníem tot fet, però ……  l’oncle Guillem ens va fer descobrir que anàvem errats. Ell va fer un viatge d’escalada aquesta darrera primavera i va publicar un “publireportatge” al seu blog que ens va decidir  a visitar el Marroc una altra vegada. Varem estar de sort per que l’oncle ens va poder acompanyar. Fantàstic. També varen venir en Txus i l’Ilda, amb els que ja havíem visitat el Marroc el 2004, al final també es varen afegir l’Agustí i l’Alfons. Val a dir que ens ho varem passar molt bé tots junts.

Com que l’oncle ha estat “repetidor” diverses vegades i amb diverses persones, os deixo un altre enllaç del Manel&Ita amb més info del lloc.

Per viatjar fins a Todra, hem optat per una de les opcions més còmodes, volar fins a Fes i d’allí agafar un taxi fins a les Gorges. El preu de l’avió no va arribar als 70 €, maletes i seient inclosos (no rieu que anàvem amb Ryanair i mai se sap), i el taxi ens ha sortit per 90 € anar i tornar, aquests preus son per persona. És una tirada molt llarga, t’hi estàs tot el dia, unes 8-9 hores.

Posats a donar info de preus, comentar que l’estada la varem fer al Hotel Etoiles des Gorges per 12 € la Mitja Pensió, en habitacions dobles amb bany, varem jalar de conya i el personal és molt atent. Aquest hotelet està molt ben situat, just a l’entrada de les Gorges, de tal manera que no fa mandra anar caminant fins a peu de via.

Com que anàvem amb en Guillem i natros som de la mateixa “secta” del: tranki tio, prisa mata, bistari bistari, correr es de cobardes, etc…., ja ho haureu entès, doncs escollírem algunes vies la mar de trankis:

  • la Tik Sab a la paret dels Jardins d’Eté.
  • les Je sais qui c’est i C’est bien tordu ça, també a la paret dels Jardins d’Eté.
  • la Berbertraump  a la paret just davant del nostre allotjament, a l’esquerra del popular sector d’esportiva “Mansour“, de recent apertura i generós equipament.
  • també varem visitar un sector d’esportiva al sol, que està a la quinta forca, o el que és el mateix, s’ha de caminar mitja hora el lloc es diu Kilimanjaro”  i a mi no em va agradar gaire, caloreta a banda.
  • val a dir que l’Aresta Nord ara està equipada.

Totes aquestes vies es mouen en una dificultat del IV-V, i estan equipades amb parabolts. Excepte l’Aresta Nord, totes es poden baixar rapelant per la mateixa via, cosa que a certa edat es força agraït pels genolls.

En el blog d’en Guillem podeu ampliar informació i trobar ressenyes.

Més aspectes pràctics pel vostre futur viatge a Todra, recordeu que esteu en un país musulmà, que no islàmic, però si resulta que sou dels que os agrada fer un gotet de vi tot sopant, o prendre una cervesa després d’escalar, no patiu, també al Marroc tot és possible (si hi ha pasta) i podreu tastar els productes locals. A mig viatge entre Fes i Todra es passa per una petita ciutat que es diu Midelt, on hi ha una “licoreria”, si si no és broma, al centre d’aquesta vil·la i al costat de la comisaria de la Poli la trobareu. Potser haureu de preguntar-li a algú, però dubto que hi hagi un sol habitant de la població que no sàpiga on està situada, donat el tràfec de persones que hi havia a la botiga. Es pot comprar tot tipus de líquids “desinfectants”, això si, os ho embolicaran en paper per que no es vegi el que compreu, s’ha de guardar la hipocresia, vull dir les apariencies.

La roca a Todra és d’un calcari rogenc força compacta, molt adherent i abrasiva. Els dits (i les cordes) en unes poques escalades us quedaran ben tocats. En els dies que varem estar escalant, el mosquetó que duia per rapelar amb el reverso, va quedar amb unes bones canaladures per on passaven les cordes de rapel. Impressionant.

Val a dir que si bé natros varem fer algunes escalades força assequibles pel gran public, “escalade plaisir” que diuen els francesos, per qui tingui aspiracions i ganes de fotre-li canya, les possibilitats son enormes. Hi ha un guia francès, en Julio Soares, que s’està dedicant a promocionar el lloc: ha escrit una guia d’escalades (disponible per internet i a la seva botiga de material allí mateix), està equipant i re-equipant a dojo, te botiga de material d’escalada i allotjament, tot això al poblet que hi ha una mica abans d’arribar a les gorges.

Aquí os deixem l’enllaç a un video fet per l’amic Alfons per que os feu una idea del lloc. A xalar xiqu@s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arnes

17°
Parcialment núvol
06:2721:28 CEST
Feels like: 17°C
Vent: 10km/h SE
Humitat: 79%
Pressió atmosfèrica: 1014.9mbar
UV index: 0
ThuFriSat
26/16°C
26/17°C
29/17°C