RUTES LO CORRAL D’ARNES: Circular a Les Valls – Coll de Xertó – Toll del Vidre.

Descripció del itinerari:

Des de Lo Corral d’Arnes (C/ Lluís Companys 65), creuarem tot el poble pel carrer 11 de Setembre, seguirem fins a tocar del Cementiri, i allí veurem a mà esquerra el desvio del Toll del Vidre.

Inici.       0.00 h.    Aparcament de les Valls, 525 m. Arribarem al aparcament per la pista que surt d’Arnes, seguint els indicadors que en front del cementiri indiquen “Toll del Vidre”. Els primers 3,5 km. estan asfaltats, fins el Coll de la Creu, després de 1,2 km. mes de pista de terra, arribarem a un lloc on surt una pista a ma esquerra, amb un senyal de color verd que indica “les Valls”, aquí deixarem el vehicle.

Començarem a caminar seguint la pista de terra que s’endinsa en direcció Sud-est, a la nostra esquerra podrem observar alguns camps d’ametllers i d’oliveres. Després d’una baixada la pista desapareix.

 0.11 h.    Final pista i cruïlla de camins, barranc del Mas de Colet, 535 m. En aquest punt s’acaba la pista que seguíem i apareixen varies sendes, haurem de ignorar tant la que surt cap a la dreta per anar al riu, com la que se’n va cap a l’esquerra i puja al Coll de la Creu pel Mas de Colet. Nosaltres seguirem la que puja cap el est, gairebé seguint la mateixa direcció que dúiem, aquest camí també està senyalitzat amb marques grogues i les blaves de la travessa “Estels del Sud”. Després de la primera pujada el camí planeja, se’ns ofereixen unes vistes esplèndides a la nostra dreta de la enlairada Punta del Molló. Per sota nostre el riuet ens mostra un seguit de tolls d’aigües cristal·lines que difícilment ens deixaran indiferents si fem aquest itinerari en temps d’estiu. Després d’una baixadeta arribem al riu.

 0.19 h.    Riu de les Valls, 545 m. Ara ja estem a tocar de l’aigua, però el que ens deixarà embadalits es la visió dels espadats de la Roca Grossa, i especialment el perfil retallat contra el cel del esperó de la Roca Dreta de les Valls, per on s’hi enlairen diversos itineraris d’escalada. Seguirem el camí paral·lel al riuet, per la seva riba dreta. Anem per un tram molt rocallós.

 0.36 h.    Cruïlla de sendes, 570 m. Al capdamunt d’un llom rocós podrem observar a la nostra esquerra que surt un senderó desdibuixat marcat amb unes fites de pedra i alguns senyals de pintura. Es el pujador del Puntalet. Per no gaire bon camí i amb algunes grimpades ens pujaria a dalt del Serrat de la Ballestera, per aquest pujador habitualment sols hi trobarem a les reines del lloc, les cabres, i algun escalador assedegat que baixa de la Roca Grossa. Nosaltres seguirem recte pel nostre camí.

 0.40 h.    Barranquet del Aigua Clara. 565 m. Travessarem el barranquet del Aigua Clara, ara ja habitualment, i per desgracia, sense aigua i seguim el nostre camí.

 0.45 h.    Riu de les Valls. 565 m.  El camí ens ha tornat a portar a tocar del riu, en cas de crescuda aquest pas es pot evitar per l’esquerra donant una curta volta. A l’altra banda del riu podem veure el poc que queda del Mas de Botzut, la seva era i els camps erms.

0.53 h.    Prats de Les Valls. 570 m.  La vegetació que hem tingut en tot el camí fins aquí ha estat d’allò mes sec i arbustiu, però en aquest punt canvia radicalment. Semblaria que podríem ser en qualsevol prat dels Pirineus, però no, estem als Ports, terra de forts contrastos. Si mirem cap a la nostra esquerra veurem les runes del antic Mas de les Valls, quin encert fer-se la casa en aquest lloc. Nosaltres seguirem per sota del mur de pedra seca cap a la dreta, i paral·lels al riu fins els gual.

 0.54 h.    Gual del riu i senyal indicador del Parc Natural. 570 m. Un cop travessat el riuet veurem el senyal del Parc, haurem de seguir pel camí de la dreta, indicat com a Coll de Xertó. Com fins ara, també anirem trobant senyals de pintura groga i de Estels del Sud. Si teniu la sort de fer aquest itinerari a principis d’estiu, a banda de poder gaudir del bany als tolls que acabem de passar, també podreu gaudir d’un altra espectacle de la natura: la floració de les dotzenes i dotzenes de rosers silvestres que inunden la vall per la que anirem pujant fins el Coll. La vista i sobretot l’olfacte “xalaran” de valent. La pujada es de bon fer per antics bancals de cultiu i en no gaire estona arribarem al coll.

 1.31 h.    Coll de Xertó. 725 m. El coll queda limitat al Nord-oest pels impressionants espadats del Serrat de les Clapisses, que ens acompanyaran en tota la baixada per mig del bosquet de pins i carrasques.

 1.47 h.    Cruïlla de camins. 592 m.  A la nostra dreta se’n va el camí que baixa directa a la pista, però nosaltres seguirem el de la dreta.

 1.59 h.    Cruïlla amb la pista que baixa del Mas de Pau pel riu Algars. 550 m.  Hem arribat a la pista principal. Si la seguíssim cap a l’esquerra al cap d’uns 4 km. arribaríem al Mas de Pau, bonic llogaret a l’ombra d’un roure i una carrasca de mides monumentals. També hi ha una font. Això si, per arribar-hi hauríem de travessar nou vegades el riu Algars, riu que fa de separació administrativa de les comunitats de Catalunya i Aragó. Nosaltres seguirem per la pista cap a la dreta.

 2.03 h.    Senyal indicador del Toll del Vidre, font. 560 m.  Ja hem arribat a l’altre lloc “estrella” de la excursió: el Toll del Vidre. Des de el senyal, veurem que baixa un bon camí cap a l’esquerra, si el seguim ens durà a la part de dalt de la cascada del Toll del Vidre. A l’altra banda del riu veurem la font, normalment podrem travessar el riu sense gaires problemes, però en cas de crescuda, haurem de prendre precaucions o inclús renunciar a creuar-lo. Si baixem la escala arranjada pel Parc Natural, arribarem a la platgeta de còdols que ens permetrà accedir a les seves aigües cristal·lines. Després del bany, si s’escau, tornarem a la pista principal i la seguirem en la mateixa direcció que portàvem.

 2.15 h.    Mas de Manel. 545 m. A la nostra esquerra apareix el Mas de Manel, rodejat de camps d’ametllers.

2.24 h.    Mas de Miralles. 540 m.  Una mica enlairat a la nostra dreta, i naturalment rodejat de camps d’ametllers i oliveres veurem el Mas de Miralles.

 2.28 h.    Cruïlla amb la pista de Beseit. 530 m.  A la nostra esquerra veurem com se’n va la pista que du a Beseit.

 2.30 h.    Forn de Calç. 525 m. En aquest punt, i a la nostra esquerra, trobarem les restes d’un antic forn de calç.

 2.32 h.    Aparcament de les Valls, punt inici – final de l’excursió.  525 m.  Final del itinerari.

Aquí teniu el link amb el track de l’itinerari.

Que gaudiu de l’excursió.

Salut